סביר להניח שכולנו חווינו קפיצות שינה מתישהו במהלך חיינו. זה הרגע שבו אתם מתעוררים בגלל תנועה פתאומית של השרירים.
זה יכול לנוע בין עוויתות קטנות לפרכוסים שגורמים לכם ממש לעבור למצב ישיבה. למרות שאנחנו בדרך כלל נרדמים שוב זמן קצר לאחר מכן, זה עדיין עלול להפריע, במיוחד אם זה קורה לעיתים קרובות.
אז למה זה בכלל קורה? המשיכו לקרוא וגלו.
לרוב, הגוף שלנו משותק בזמן השינה
קודם כל צריך להבין מדוע אנחנו לא זזים במהלך שינה עמוקה. זה קורה מכיוון שיש במוח כימיקלים שמשתחררים ומכבים את התאים המאפשרים לשרירים להיות פעילים.
זה קורה במעבר בין עירנות לשינה
יש מערכת אחת בגוף ששולטת בתהליכים פיזיולוגיים בסיסיים, כמו נשימה. כאשר המערכת פועלת במלוא עוצמתה, אנו חשים עירניים. מצד שני, יש את המערכת הקשורה לשינה. חלק זה של המוח משחרר את הכימיקלים המשתקים את השרירים. כשאנחנו הולכים לישון, המוח עובר ממצב מודעות למצב של ישנוניות. אבל זה לא עובד כמו מתג. אפשר לחשוב על זה יותר כעל מנגנון הזזה שעובר בהדרגה מאחד לשני.
אבל לפעמים המוח נאבק על השליטה בין העולם האמיתי לעולם החלומות
המעבר הזה לא תמיד מתנהל בצורה חלקה. כשיש תקלה, המוח נאבק על שליטה בין העולם האמיתי לעולם החלומות. אז כשאתם נמצאים בשלב המעבר וחולמים שאתם בועטים בכדור, אתם עלולים לתת בעיטה לבן הזוג במיטה. זה לא תמיד מעיר אותנו, אבל כשהתנועה מספיק אינטנסיבית – זה בהחלט מעיר.
זה יכול להיות קשור לרפלקסים פרימיטיביים
השערה פופולרית אחת מציעה שקפיצות שינה הן תוצר לוואי של האבולוציה שלנו. זה יכול להיות רפלקס שהזהיר אותנו מפני הרפיית שרירים בזמן שינה על עץ גבוה.
אין עם זה שום בעיה, אלא אם כן זה מוביל לחרדה
קפיצות שינה זה דבר נורמלי לחלוטין שלא צריך לעורר דאגה. אבל אנשים יכולים לחוות אותם שוב ושוב ושוב, מה שעלול לגרום לחרדה ומחסור בשינה. מצד שני, חרדה וחוסר שינה עלולים לגרום לקפיצות שינה – כך שמדובר בפלונטר שקשה לצאת ממנו. אם זה קורה לכם, עדיף להתייעץ עם מומחה שינה.