6 סימני אזהרה שהגוף שולח לפני שבץ מוחי שכולם חייבים להכיר!

זה יכול להציל את החיים שלכם!



ניסיון החיים שלנו מלמד אותנו שמספיק רגע אחד כדי להפוך לנו את החיים מקצה לקצה. זה יכול להיות טלפון משמח, פגישה מקרית או מציאת אהבת חיינו. אבל לפעמים מדובר ברגעים גם פחות טובים, שיכולים לסכן את החיים שלנו.

אנחנו לא מנסים להפחיד אתכם, אנחנו רק רוצים שתהיו מודעים. כ-15,000 אנשים עוברים שבץ מדי שנה, ולא כולם מגיעים בזמן לטיפול רפואי כדי למנוע סיבוכים בהמשך. במקרים האלו כל שניה חשובה, לכן חשוב להכיר ולזהות את הסימנים המוקדמים.

הנה 6 סימנים שאתם חייבים לשים לב אליהם, ובהמשך יש גם כמה טיפים שיכולים להקטין את הסיכוי לחטוף שבץ.

מה זה בכלל שבץ?

שבץ דומה מאד להתקף לב, רק שבמקרה הזה הפגיעה היא במח. למעשה שבץ מוחי מתרחש כאשר חלקים מסוימים במוח לא מסוגלים לתפקד כרגיל, מה שמשפיע אוטומטית על כל הגוף. האזור הפגוע במח מצריך התערבות רפואית מיידית ונדרשת אספקת חמצן רציפה כדי שהוא יוכל להמשיך ולתפקד.

הסימנים של השבץ לרוב מתפתחים מהר, אבל לפעמים יכולות לעבור גם שעות ואפילו ימים עד ששמים לב שמשהו לא בסדר. לכן חשוב מאוד לשים לב ל-6 הסימנים האלו ולפנות לעזרה במידת הצורך, גם אם אתם מרגישים כאילו בנתיים הכל בסדר.

Credit: brightside

1. לחץ דם גבוה

לחץ דם גבוה פוגע בעצבים של המח ומחליש את כלי הדם עד לרמה שהם יכולים לדלוף או להיקרע, והתוצאה יכולה לבוא לידי למגוון בעיות בריאותיות, בינהן שבץ מוחי. לחץ דם גבוה גורם גם לחסימות בזרם הדם, מה שיכול למנוע ממנו להגיע למח ולהוביל לשבץ.

2. בעיות בראיה

שבץ גורם לראיה כפולה, אובדן ראיה בעין אחת, או ראיה מטושטשת. במחקר שנערך בבריטניה בקרב 1,300 אנשים שחטפו שבץ כולם זכרו שהייתה להם ראיה מטושטשת.

3. חוסר תחושה בצד אחד של הגוף – פנים, ידיים או רגליים

נפוץ מאוד שאנשים במהלך שבץ חווים אובדן תחושה בצד אחד של הגוף, וזה מורגש בעיקר בפנים, בידיים או ברגליים. יש מקרים בהם אפילו יש שיתוק בצד הנגדי לצד בו קורה השבץ במח.

4. סחרחורת או תשישות ללא סיבה

במחקר שנעשה נמצא שסחרחורות ותחושה שהעולם מסתובב היו נפוצות מאוד בקרב אנשים שחטפו שבץ.

5. מיגרנה פתאומית או כאב ראש חזק מאוד

בזמן שבץ זרימת הדם למח נעצרת בגלל חסימה או הפרעה בזרם הדם. מצב זה יכול להוביל לקריעה של כלי דם, מה שיבוא לידי ביטוי במיגרנה פתאומית או כאב ראש.

6. התקשות בצוואר או כאב כתפיים

כלי דם שנקרע במח יכול להוביל להתקשות בצוואר או בכתפיים. אם אתם לא מצליחים לגעת עם הסנטר בחזה שלכם (בהנחה שאתם לא סובלים מהשמנת יתר ואין לכם בעיות אחרות), פנו מיד לרופא.

מי נמצא בסיכון לעבור שבץ?

לפי מחקר של המרכז הלאומי למידע ביוטכני, אלו האנשים שנמצאים בסיכון גבוה לעבור שבץ:

* אנשים שסובלים מלחץ דם גבוה – מעל 140/90

* לגברים מבוגרים יש סיכוי גבוה יותר לעבור שבץ מלאנשים צעירים או לנשים

* עישון יכול לפגוע בכמות החמצן שמגיעה למח ויכול גם לפגוע גם בכלי הדם ולגרום ללחץ דם גבוה

* אנשים שחולים בסכרת סובלים ממחסור של אינסולין בגוף, שאחראי על איזון רמות הסוכר בגוף. כשיש מחסור באינסולין בגוף, הסוכר לא יכול להגיע לאזורים בגוף שצריכים אותו, כמו המח.

* אנשים שסובלים ממחלות לב נמצאים בסיכון לחסימה של כלי דם שכתוצאה ממנה יש הפרעה בזרימת הדם שיכולה להפוך לשבץ.

גורמי סיכון נוספים:

אלכוהול וסמים, השמנת יתר, מזון מהיר ותזונה לא בריאה, דכאון וחרדות, מחסור בפעילות גופנית, ובעיות נוירולוגיות אחרות.

מה עושים במקרה חירום?

אם אתם לבד:

התקשרו לאמבולנס או לאחד ממוקדי החירום. אל תנהגו לבית חולים בעצמכם, ואל תאכלו או תשתו שום דבר. אל תכנסו לחרדות, יש לכם סיכוי של 60-70% לעבור את זה בשלום אם אתם מתחת לגיל 60.

אם אתם עוזרים למישהו:

אם אתם עוזרים לאדם שעובר אירוע כרגע, בקשו ממנו להשאר במקום ודאגו שהראש שלו ישאר מורם. אם הוא צריכים להקיא עזרו לו כדי שלא יחנק. דברו איתו בקול רגוע ונסו למנוע ממנו להיכנס לחרדות מיותרות. תשגיחו עליו מקרוב, התקשרו למוקדי החירום ודווחו על מצבו. כל שניה היא קריטית.

מקור: brightside
שתפו עם החברים שתפו עם החברים